Som Ecologística ha començat la distribució d’última milla amb bicis de càrrega de productes frescos de la cooperativa La Diligència, de terres gironines. En una primera fase, estem distribuint a Barcelona ous i carn dels productors que conformen la cooperativa, amb les sòcies Les Mercedes i Mensakas. Un dels eixos de Som Ecologística és desenvolupar serveis vinculats a la logística ecològica i agroecològica, impulsant i fomentant iniciatives emergents.

La Diligència, una cooperativa nascuda de la unió de productores de terres gironines

Diferents projectes productius i elaboradores del moviment agroecològic de comarques gironines s’han agrupat en la cooperativa de transport La Diligència per fer arribar els seus productes a la societat. La Diligència és una cooperativa de serveis que neix per afavorir la inserció laboral i enfortir les xarxes alimentàries alternatives en el marc de l’Economia Social i Solidària. Són productors ecològics de carns, vi, ratafies, licors, cerveses artesanes, de pomes, de productes d’alimentació vegana i explotació ramadera de gallines ecològiques o de cabres de llet.

Des de La Diligència, uns dels objectius és mancomunar la logística i la distribució de la pagesia i artesanes sòcies, promovent l’accés a aliments sans, de proximitat i de qualitat a les consumidores. Han desenvolupat una xarxa logística i estan treballant per oferir diversos serveis logístics a la producció i elaboració agroecològica. Un servei possible gràcies a la intercooperació amb altres empreses de serveis logístics, i amb Som Ecologística, per la distribució d’última milla.

Distribució d’última milla de productes frescos a Barcelona, amb Mensakas i Les Mercedes

Concretament, Som Ecologística ha començat a treballar amb La Diligència per distribuir ous i carn dels seus productors a clients finals de Barcelona. Mensakas i Les Mercedes s’encarreguen de repartir els aliments a diversos canals com: restaurants, supermercats ecològics, cooperatives de consum, botigues de proximitat, etc. Aquestes cooperatives de ciclologística tenen experiència tant en la distribució d’última milla productes frescos i agroecològics, com en el repartiment respectant la cadena freda. Utilitzen caixes tèrmiques amb acumuladors de fred a les bicis de càrrega pels productes que tinguin aquesta necessitat.

Com ens organitzem? Un vehicle de La Diligència porta entre 2 i 3 vegades a la setmana els productes a la xarxa de nodes i microhubs estratègicament ubicats de Som Ecologística. Elaborem les rutes, i realitzem la distribució d’última milla de les comandes amb bicis de càrrega. És a dir, l’últim tram de la cadena logística, des del node de distribució fins a la destinatària final. Sovint és el tram més costós i important del procés logístic, ja que pot implicar desafiaments com el trànsit urbà, la ubicació exacta del destí final i/o la necessitat d’un lliurament segur i eficient. En zones urbanes, zones de baixes emissions i àrees de vianants, la ciclologística és més eficient en el lliurament, més segur i ofereix més flexibilitat per un impacte ambiental reduït, està clar!


Ciclologística i distribució d’última milla amb bici de càrrega: des de les productores locals fins a les botigues de les ciutats

Des dels pagesos a les botigues: construïm una transició agroecològica amb bicis de càrrega!

Si resumim el recorregut dels productes de La Diligència, podem dir que viatgen directament des dels pagesos de comarques gironines a les botigues de Barcelona, i l’últim tram es fa amb bicis de càrrega! La distribució agroecològica és un dels sectors que volem enfortir des de Som Ecologística: intercooperar amb agents del territori per generar vincles que generin riquesa local junts. Per exemple, amb productors o cooperatives de productors locals per entregar els seus productes als comerços de proximitat, cooperatives de consums, restaurants o supermercats ecològics, reduint intermediaris. Per això, creiem que l’aliança amb el sector de productores agroecològiques en concret, i del moviment agroecològic en general, és clau per assolir l’horitzó d’una sobirania alimentària al territori.

Volem impulsar i fomentar iniciatives innovadores de transport sostenible de mercaderies i serveis per construir una transició agroecològica basada en la cooperació, i la intercooperació, però també l’equitat, la sostenibilitat ambiental, el compromís amb l’entorn.

En un futur pròxim, ens agradaria operar en la distribució d’aliments o mercaderies en més municipis i comarques del territori català, a través de la xarxa de nodes i microhubs locals de Som Ecologistica. Estem presents a Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sabadell, Terrassa, Granollers i Mataró. I estem amb ganes d’ampliar aquests tipus de col·laboracions!

(Aquest és un projecte pilot que ha estat possible gràcies al finançament de la subvenció Singulars)

Promou:

Finança: